Dziś jest , imieniny obchodzą:

Stać się Holendrem

Wyobraź sobie, że zdecydowałeś, że dobrze żyje ci się w Holandii, albo poznałeś tu swojego partnera i z tego powodu chcesz osiedlić się tu na dobre. Możesz wtedy zdecydować się przyjąć holenderskie obywatelstwo. Jeśli pochodzisz z Polski (z UE), nie potrzebujesz pozwolenia na pobyt, by mieszkać w Holandii.

 

Twój ważny polski (lub z innego kraju, którego masz obywatelstwo) paszport (lub dowód osobisty) jest dowodem twojego legalnego pobytu w Holandii i zezwoleniem na pracę. Nie musisz meldować się w IND (Immigratieen Naturalisatiedienst; pol. Urząd Imigracyjny).

Jeśli zdecydowałeś, że chcesz zostać Holendrem, możesz zrobić to na kilka sposobów. Jednym z nich jest procedura wyboru (nid. optieprocedure). To najłatwiejsza procedura i najszybszy sposób otrzymania holenderskiego obywatelstwa, musisz jednak należeć do specjalnej, określonej prawnie grupy. Na przykład twoja matka jest Holenderką i urodziłeś się przed rokiem 1985. Procedura trwa około 3 miesiące. Istnieje dużo innych warunków, które możesz przeczytać na stronie IND. Musisz między innymi wziąć udział w ceremonii naturalizacji, gdzie składasz deklarację przynależności.

 

Nie możesz w ten sposób dostać holenderskiego obywatelstwa?

Możesz złożyć wniosek o naturalizację. Możesz równocześnie złożyć wniosek o nadanie holenderskiego obywatelstwa niepełnoletnim dzieciom mieszkającym w Holandii. Zajrzyj najpierw na stronę Urzędu Imigracyjnego (IND) i sprawdź, czy spełniasz warunki. Jeśli uważasz, że tak, udaj się do gminy by złożyć wniosek o naturalizację. Zapytają cię o następujące dokumenty:
Ważny paszport
Akt urodzenia
Dyplom integracyjny (nid. inburgeringsdiploma, lub inny porównywalny dyplom)
Więcej informacji o procesie naturalizacji znajdziesz na stronach gmin oraz na www.rijksoverheid.nl.

 

Ceremonia naturalizacji

Jeśli zostaniesz naturalizowanym Holendrem, otrzymasz od gminy zaproszenie na ceremonię naturalizacji. Jesteś zobowiązany, by wziąć udział w organizowanej przez gminę ceremonii, ponieważ dopiero, gdy złożysz na niej deklarację przynależności, staniesz się Holendrem. W deklaracji mówisz po prostu, że wiesz, iż prawa Królestwa Holandii obowiązują również ciebie. Na ceremonii otrzymasz również dekret informujący o tym, że zostałeś Holendrem. Ceremonia naturalizacji ma miejsce corocznie 15 grudnia, podczas narodowego dnia naturalizacji.
Jeśli jeszcze nie chcesz przejść procedury naturalizacji, ale planujesz zostać w Holandii dłużej niż 4 miesiące – musisz wpisać się do Basisregistratie Personen (BRP, pol. Podstawowy Rejestr Ludności), wcześniej GBA. By to zrobić, musisz zgłosić się do urzędu gminy, w której mieszkasz. Otrzymasz wtedy Numer Obsługi Obywatela BSN (nid. burgerservicenummer, BSN). Dzięki temu numerowi twój pracodawca będzie mógł uregulować kilka spraw, na przykład sprawy podatkowe. Lekarze, szpitale i farmaceuci też mogą pytać o twój BSN. Po więcej informacji zajrzyj na stronę gminy, w której mieszkasz albo na www.burgerservicenummer.nl.

 

Egzamin integracyjny

Od 1 stycznia 2013 roku wprowadzono nowy egzamin integracyjny składający się z pięciu części, w którym zadawane są pytania o holenderskie prawa i zwyczaje. W trakcie egzaminu należy również wykazać, że opanowało się język niderlandzki w wystarczająco dobrym stopniu.

5 części egzaminu to:
Wiedza o holenderskim społeczeństwie. Możesz spodziewać się pytań o to, czym zajmuje się rząd lub o to, jak ludzie żyją ze sobą w Holandii.
Mówienie (TGN). Egzamin odbywa się przez telefon i sprawdza, jak dobrze mówisz i rozumiesz niderlandzki. Komputer zadaje pytania i daje ci zadania, a ty odpowiadasz przez telefon.
Słuchanie. To również egzamin komputerowy. Około 25 pytań dotyczących pracy, wykształcenia i codziennego życia w Holandii.
Czytanie też zdaje się na komputerze. Pytania obejmują taką samą tematykę, jak przy słuchaniu. Czytasz na przykład tekst z gazety lub mail od nauczyciela.
Pisanie. Egzamin na papierze; otrzymujesz różne zadania. Tworzenie zdań, napisanie maila lub wypełnienie formularza agencji pracy tymczasowej. Otrzymasz 2 – 3 listy lub formu-arze oraz 4 do 6 zdań do stworzenia. Masz 35 minut na tę część egzaminu.

 

Egzamin państwowy NT2

Jest to egzamin z języka niderlandzkiego dla osób, których językiem ojczystym jest inny język i zaczęły uczyć się niderlandzkiego na późniejszym etapie życia. Zdanie tego egzaminu jest dowodem na to, że opanowałeś język niderlandzki na tyle, by móc pracować lub studiować w Holandii. Można zdawać go na dwóch różnych poziomach, ponieważ na różnych poziomach stawiane są różne wymagania językowe. Egzamin państwowy NT2 ma dwa programy, z których należy wybrać jeden: Program I lub II (nid. Programma I, II). Program I wybieramy, gdy chcemy pracować lub studiować na poziomie MBO 3/4 (B1). Program II natomiast, gdy chcemy pracować lub studiować na poziomie HBO/uniwersyteckim (B2).

Polecamy

Konieczność przeprowadzki do obcego kraju nie jest wymarzonym scenariuszem na życie, zwłaszcza gdy masz 37 lat i powinnaś, według oczekiwań społecznych, mieć dom, a co najmniej mieszkanie, dobrego męża, dwójkę dzieci i rewelacyjną pracę.

Masz dość chodzenia po ziemi? Chciałbyś zobaczyć świat z góry i przeżyć trochę mocnych wrażeń? Wspinaczka to coś dla Ciebie! Na czym polega? Jakie są jej korzyści? Gdzie można ją uprawiać? Wznieśmy się do góry, by rzucić okiem na ten sport mający mnóstwo zalet.

Bezpieczeństwo w ruchu drogowym to sprawa ważna dla każdego. Najchętniej podróżujemy szybko i bezpiecznie z punktu A do punktu B, ale jednocześnie ważne jest przestrzeganie obowiązujących przepisów.

Wakacje w pełni, a pewnie wiele osób wciąż nie ma planów i wcale nie z powodu braku gotówki, tylko z powodu, delikatnie mówiąc, niespokojnej sytuacji na świecie.

Zgodnie z Ustawą o ubezpieczeniu zdrowotnym (Zorgverzekeringswet) każda osoba mieszkająca lub pracująca w Holandii ma obowiązek, w ciągu czterech miesięcy od przyjazdu, zarejestrować się u ubezpieczyciela zdrowotnego, który pokryje koszty leczenia.

Pracowniku! Możesz się cieszyć, gdyż płaca minimalna wzrasta. Masz 23 lata lub więcej – przysługuje Ci prawo do wynagrodzenia w wysokości 1.501,80 € miesięcznie, przy pracy na pełen etat. W 2014 było to 1.495,20 €.

Czerwiec 2015 roku będzie czasem upamiętnienia serii bitew z których z największym rozgłosem cieszy się ta spod Waterloo.

– Nie potrzeba Bundeswehry, nam wystarczy minus cztery – rymowanka ta powstała najprawdopodobniej podczas tzw. „Zimy Stulecia”, czyli na przełomie lat 1978/79. Cała Polska, jak kraj długi i szeroki, została sparaliżowana rekordowymi opadami śniegu i trzaskającym mrozem.

Nie chcecie państwo już dłużej pracować na swojego szefa i postanawiacie, że chcecie mieć własną firmę? Jeśli nie brakuje wam odwagi, wytrwałości, wiedzy specjalistycznej i ducha przedsiębiorczości, to jesteście w domu!

Każdego roku, o tej samej porze, czyli jakoś teraz, składamy sobie obietnice. Nowy rok, jest już sam w sobie zapewnieniem zmian, tego, że damy radę więcej zdziałać.

Reklama

Galeria

  • Majówka Comblain La Tour 2010
  • Bal Karnawałowy 2011
  • Mini galeria 04
  • Bal Karnawałowy 2012
  • Agnieszka Steur
  • Koncert Golec u-Orkiestra
  • Ani Mru Mru
  • Mini galeria 03
  • Koncert Budki Suflera
  • Dzień Dziecka w szkole 2010
  • Majówka Comblain La Tour 2010
  • Miss Fitness
  • Bal Karnawałowy 2012
  • Dzień Dziecka 2012